Coronavirusul suferă o mutație „de tip HIV”, care permite atacarea eficientă a celulelor umane, cu o eficiență terifiantă, au declarat cercetătorii chinezi.
Potrivit unui studiu al Universității Nankai, capacitatea Covid-19 de a infecta celulele este de 1.000 de ori mai puternică decât în cazul SARS, un coronavirus care a ucis 774 de persoane în 17 țări, între noiembrie 2002 și iulie 2003, transmite metro.co.uk.
Noul coronavirus, care își are rădăcinile în Wuhan, China, a ucis până acum 2.800 de oameni și a infectat alți 80.000. Cercetătorii au declarat că SARS intră în corpul uman prin suprimarea proteinei ACE2, care există în membranele celulelor umane.
Dar noul coronavirus vizează o enzimă numită furin – aceeași care a atacat HIV și Ebola. Profesorul Ruan Jishou și echipa sa de la Universitatea Nankai au descoperit gene în Covid-19 care nu existau în SARS, dar care pot fi găsite atât la virusurile HIV, cât și Ebola.
„Aceste descoperiri sugerează că nCoV-2019 (noul coronavirus) ar putea fi mai diferit de coronavirusul Sars, în privința infectării”, au declarat savanții în studiul lor.
„Virusul ar putea folosi mecanismele altor virusuri, precum HIV”.
Mutația ar putea fi „motivul pentru care SARS-CoV-2 este mai infecțios decât alte tipuri de coronavirus”.
În România există deja un caz de persoană infectată cu coronavirus. O țară grav afectată de epidemie este Italia, a doua casă pentru milioane de români.
Două noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în Marea Britanie, însemnând că 15 persoane din țară au fost testate pozitiv pentru virus.